Innehåll

måndag 20 oktober 2025

Risotto med champinjoner

 

(4 portioner)

Ingredienser: 

- 3 schalottenlökar

- 1 vitlöksklyfta

- 9 dl buljong (svamp eller kyckling)

- 2 msk olivolja

- 3 dl carnaroli eller arborioris

- 2 dl vitt vin eller matlagningsvin

- 250 g champinjoner (en stekpanna full)

- 3 msk smör

- 2 dl riven parmesan

salt och peppar


Gör så här: 

1. Skala och finhacka lök och vitlök. Koka upp buljongen som ska hållas varm. 

2. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en tjockbottnad kastrull utan att det får färg. Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset. 

3. Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta. Riset är färdigkokt efter 15-20 min. Riset får gärna ha kvar en kärna av tuggmotstånd. 

4. Ansa och skiva svampen. Stek den i smöret och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset när den fått önskad färg. Tillsätt den rivna parmesanen. Risotton är nu ganska lös och krämig i konsistensen. Späd ev. med mer buljong. Smaksätt med salt och peppar. 

5. Servera risotton på varma tallrikar. Smaklig måltid!

Recept från: https://www.ica.se/recept/risotto-med-skogschampinjoner-716952/