Innehåll

lördag 1 april 2017

Dragonbakad torsk med räk- och sparrissås


Ingredienser
4 portioner

4 bitar torskryggfilé (à 125 g)
1 tsk salt
1/2 msk finrivet citronskal
1 msk färskpressad citronjuice
75 g smör
1/2 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk torkad dragon
3 dl rivet vitt bröd (utan kant)
2 dl hackad persilja
1 1/2 dl riven gruyère
färsk dragon till servering

Räk- och sparrissås
1 burk vit sparris (à 180 g)
1/2 msk konc fiskfond
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 msk majsstärkelse
1 tsk finrivet citronskal
1 msk färskpressad citronjuice
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
200 g skalade räkor
1 msk finskuren gräslök


Gör så här
Sätt ugnen på 225°C.
Lägg fisken i en smord ugnsform. Krydda runt om med salt, citronskal och citronjuice.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vitlök och dragon. Tillsätt bröd, hälften av persiljan och osten. Fördela blandningen över torsken.
Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter, tills ytan är gyllene och torsken är klar.
Räk- och sparrissås: Häll spadet från sparrisen i en kastrull tillsammans med fond och vatten. Låt koka upp. Skär sparrisen i ca 3 cm stora bitar. Vispa ihop grädde och majsstärkelse, häll ner i buljongen och låt koka någon minut. Krydda med citronskal och citronjuice, salt och peppar.
Vid servering: Tillsätt sparris, räkor och gräslök i såsen. Strö över dragon och resten av persiljan på fisken. Servera gärna med kokta gröna ärter och pressad potatis.