Fransk rödbetspaj med fetaost
4 portioner
Pajdeg
- 2 dl vetemjöl
- 1/2 dl grahamsmjöl
- 100 g margarin eller smör
- 2 msk kallt vatten
- 1/2 dl pumpakärnor
Fyllning
- 600 g jämnstora rödbetor
- 300 g avrunnen marinerad tärnad fetaost (29 % fett)
- 1 msk torkad Herbes de Provence
Äggstanning
- 3 ägg
- 2 1/2 dl mjölk
- salt och peppar
- Tvätta och lägg rödbetorna i en kastrull med lättsaltat vatten. Koka dem tills de är mjuka, det tar cirka 50 minuter. Häll bort vattnet och låt dem svalna något.
- Kör vetemjöl, grahamsmjöl, margarin eller smör i en matberedare. Tillsätt vatten och pumpakärnor och kör i ytterligare någon sekund. Mixa inte för länge, det blir godast om kärnorna är hyfsat hela.
- Tryck ut degen i en pajform och ställ den kallt i minst 30 minuter. Förgrädda pajskalet i ugn, 200 grader i 10 minuter.
- Skär rödbetorna i klyftor. Lägg dem i pajskalet. Bred ut fetaost och strö på herbes de Provence. Vispa ägg, mjölk, salt och peppar till en äggstanning. Häll stanningen över pajen. Grädda i 200 grader i ca 45 minuter.