Innehåll

torsdag 23 oktober 2014

Fransk rödbetspaj med fetaost

4 portioner
Pajdeg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl grahamsmjöl
  • 100 g margarin eller smör
  • 2 msk kallt vatten
  • 1/2 dl pumpakärnor
Fyllning
  • 600 g jämnstora rödbetor
  • 300 g avrunnen marinerad tärnad fetaost (29 % fett)
  • 1 msk torkad Herbes de Provence
Äggstanning
  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl mjölk
  • salt och peppar
  1. Tvätta och lägg rödbetorna i en kastrull­ med lättsaltat vatten. Koka dem tills de är mjuka, det tar cirka 50 minuter. Häll bort vattnet och låt dem svalna något.
  2. Kör vetemjöl, grahamsmjöl, margarin eller smör i en matberedare.­ Tillsätt vatten och pumpakärnor och kör i ytterligare någon sekund. Mixa inte för länge, det blir godast om kärnorna är hyfsat hela.
  3. Tryck ut degen i en pajform och ställ den kallt i minst 30 minuter. Förgrädda pajskalet i ugn, 200 grader i 10 minuter.
  4. Skär rödbetorna i klyftor. Lägg dem i pajskalet.­ Bred ut fetaost och strö på herbes de Provence. Vispa ägg, mjölk, salt och peppar till en äggstanning. Häll stanningen över pajen. Grädda i 200 grader i ca 45 minuter.