Innehåll

söndag 26 oktober 2014

Kantarell- och Köttfärspaj

Pajdeg:
50 g rumstempererat smör
4 dl vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
2 tsk bakpulver

Fyllning:
1/2 liter rödgul trumpetsvamp eller trattkantareller
2 gula lökar (eller två stora shalottenlökar)
2 vitlöksklyftor
olja till stekning
500 g blandfärs
salt och peppar

Täcke:
5 dl créme fraiche
4 msk majonäs
4 dl riven ost

Pajdegen:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till degen och knåda ihop dem till en smidig deg. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och klä en pajform (24 cm) med den.

Fyllningen:
Rensa svampen. Skala och skiva löken tunt. Skala och krossa vitlöksklyftorna med ett knivblad. Häll lite olja i stekpannan och lägg ner lök, vitlök och svamp. Låt det hela få färg. Putta sedan blandningen mot kanterna av pannan för att ge plats för köttfärsen. När även färsen är brynt blandas den med svamp- och lökblandningen. Smaksätt med slat och peppar. Lägg blandningen i det obakade pajskalet.

Täcket:
Blanda créme fraiche och majonäs i en skål. Bred blandningen över köttfärsfyllningen och toppa med osten. Baka pajen i ugnen i 20-30 min. Servera tillsammans med sallad!