Innehåll

tisdag 1 januari 2019

Apelsincheesecake

Ingredienser:

Rivet skal från en apelsin.
300 g philadelphiaost
2 dl vispgrädde
1, 5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 stort ägg

(till crunchtäcket)

1 dl havregryn
0, 5 dl hackade hasselnötter
2 msk smör
2 msk socker

(till apelsinkolasåsen)

0, 5 dl socker
0, 5 dl ljus sirap
0, 5 dl vispgrädde
1 msk smör
rivet skal från en citron


Gör så här:

- Vispa grädden och äggvitan (till hårt skum) i varsin skål.
- Vispa ihop ost, apelsinskal, florsocker, äggulan och vaniljsocker.
- Blanda i grädden och till sist äggvitan (försiktigt) i smeten.
- Häll i blandningen i en smord form, med löstagbar kant. (Riv i ett digestivekex på smöret också).
- Crunchtäcket: stek havregryn och nötter i smöret tillsammans med sockret tills det får en fin färg.
Låt svalna lite och häll ovanpå glassen, som sedan ska frysas in.
- Inför serveringen kan man förbereda såsen. Häll alla ingredienser (utom smöret) till såsen i en kastrull och låt sjuka till en kola liknande sås. När det börjar se klart ut, så rör man ner smöret.
Såsen serveras varm till den kalla glassen.