Innehåll

måndag 14 mars 2022

Fisksoppa med saffran och räkor

Ingredienser:

Till 5 portioner.

600 g blandad fisk (torsk och lax blir gott)
500 g räkor med skal
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 fänkål, strimlad
1 purjolök, i skivor
1 morot, i tunna slantar
0,5 g saffran
2 msk tomatpuré
3 tomater, i tärningar
3 dl vitt vin
3 dl grädde
0,8 liter fiskbuljong
1 tsk torkad timjan
svartpeppar och salt
fänkålsdill

Aioli:
1 dl majonnäs
1 klyfta vitlök, riven
citronsaft, färskpressad

Gör så här:
Stek purjo, fänkål, morot, vitlök på medelvärme i en tjockbottnad kastrull tills det blir mjukt.
Höj värmen och tillsätt tomat, tomatpuré, låt fräsa i några minuter. 
Tillsätt vin, buljong, grädde och timjan. Låt koka ihop i 7-8 minuter.
Dra av soppan från värmen, lägg i fiskbitarna, lägg på locket och låt fisken ligga och dra i 10 minuter.
Blanda aiolin, riv vitlöken över majonnäsen och blanda i citronsaften.
Blanda i räkorna, garnera med fänkålsdill.

Servera soppan med aiolin och gärna med vitlöksbröd / bröd med vitlökssmör