Innehåll

tisdag 28 december 2021

Kokostosca



Receptet är taget från Lindas baka i långpanna. Kokostoscalagret tyckte jag blev väldigt bra, men kakan i botten blev för söt. Mindre socker nästa gång!

    Ingredienser

    Botten

    • 200 g smör
    • 5 dl strösocker (prova 3 dl nästa gång)
    • 2 krm salt
    • 1 dl kakao
    • 2 tsk vaniljsocker
    • 3 dl vetemjöl
    • 4 ägg

    Kokostosca

    • 75 g smör
    • 1 dl ljus sirap
    • 1,5 dl strösocker (prova 1 dl nästa gång)
    • 1,5 dl vispgrädde
    • 5,5 dl riven kokos [200 g]

    Gör så här

    1. Botten
      Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om till en slät smet. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Bred ut smeten i en långpannan, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
    3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 18 minuter (gör kokostoscan under tiden).
    4. Kokostosca
      Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sirap, strösocker och vispgrädde. Koka upp, sänk värmen och tillsätt kokosen. Låt det sjuda på svag värme i 5 minuter.
    5. När kakan nästan är färdiggräddad, ta ut den från ugnen och bred på kokostoscan. Grädda i ytterligare ca 10 minuter tills kakan fått fin lätt gyllenbrun färg.
    6. Ta ut och låt den svalna. Skär kakan i rutor med en vass kniv.