Från Victorias provkök: https://victoriasprovkok.se/2022/02/vegetarisk-gulaschsoppa.html
Vegetarisk gulaschsoppa ca 4 portioner
2 stora morötter
1 stor gul lök
1 klyfta vitlök
2 röda paprikor
Ca 4 potatisar
Lite smör eller olja
2 tsk rökt paprikapulver
4 dl krossade tomater
8-9 dl vatten men du kan börja med ca 5 dl och sen tillsätta mer efter hand.
2 tärningar grönsaksbuljong
3 lagerblad
2 dl belugalinser
1 tsk timjan
1 1/2 dl syltlök
1-2 krm sambal oelek
Salt
Topping:
Creme fraiche 34%
Persilja
Salt
Gör så här:
Skala och dela morötterna i bitar,
klyfta löken, hacka vitlök, dela paprikorna i bitar och dela potatisen i
bitar. Jag tog lite mindre potatisar som jag halverade så de inte
skulle bli för små och koka sönder. Lägg allt i en stor gryta, jag
använde min gjutjärnsgryta, tillsätt en klick smör eller olja och sedan
paprikapulver, bryn allt några minuter och rör om. Tillsätt sedan
krossade tomater, vatten, börja med ca 5 dl och tillsätt sedan mer efter
hand beroende på hur tjock/lös du vill ha soppan. Tillsätt
grönsaksbuljong, lagerblad, belugalinser som du sköljt av innan, timjan,
syltlök och sambal oelek (starkt så tillsätt lite i taget och smaka
av). Smaka av med salt.
Låt allt koka under lock på medel/låg värme ca 25-30 minuter. Potatisen och morötterna ska mjuka och linserna ska också bli mjuka men inte koka sönder.
Topping:
Servera soppan med vispad ört-creme
fraiche. Lägg creme fraiche i en bunke, tillsätt hackad persilja och
lite salt. Vispa med en elvisp på högsta hastighet tills creme fraichen
tjocknat. Det behöver vara den fetare varianten för att den ska gå att
vispa.