Innehåll

torsdag 24 juli 2025

Crema catalana



Ingredienser

4 äggulor

150 g socker + socker att bränna av med

1 liter mjölk

1 kanelstång

rivet skal från 1 citron

40 g maizena


Gör så här

Riv citronskalet. Knäck 4 ägg och spara gulorna för sig och vitorna för sig.

Ta ett glas mjölk av litern och rör i maizenan i det.

Lägg kanelstången och citronskalet i en kastrull. Häll på mjölken och värm tills det nästan börjar koka. Glöm inte att röra om!

Vispa äggulor och socker tills det vitnar och blir pösigt.

Häll på ett glas av den varma mjölken på äggsmeten. Vispa. Fyll på med resten av mjölken. Häll tillbaka i kastrullen och värm upp igen. Kanel och skal kan ligga kvar för att ge mer smak. Rör om!

När mjölken nästan kokar igen, häll i maizenablandningen. Låt koka upp igen under omrörning. Späd med mer mjölk om det blir för tjockt. 

Häll upp genom en sil i portionsskålar.

Ställ i kylskåp minst 3-4 timmar

Bränn av med socker. Servera direkt. Eller låt svalna i kylskåp i en kvart och servera.