Innehåll

onsdag 25 augusti 2010

"Kall deg": Det enklaste och godaste vetebrödet - rågbrödet - grahamsbrödet

13 gr jäst (1/4 paket, kan ersättas med 1 tsk torrjäst)
3 dl kallt vatten
ca 7-8 dl vetemjöl (drygt 1/3 kan bytas ut mot rågsikt, om man vill ha rågsmak, eller ca 1/4-1/3 kan bytas ut mot grahamsmjöl om man vill ha grövre bröd)
ca 1 tsk salt

Mycket enkelt och mycket gott!

Rör ihop på kvällen och låt stå i kylskåp över natten. Täck med plastfolie
Skrapa ur degen på mjölat bakbord. Forma till en limpa eller dela i två delar och rulla ihop till småbaguetter.
Grädda i 250 grader ca 18-20 minuter (lite längre för rågbrödet)

EDIT:
Det blir nästan ännu bättre att ta 1,5 ggr receptet och dela upp i två limpor.

Alltså:
3/8 paket jäst eller 1,5 tsk torrjäst
4,5 dl vatten
10-12 dl mjöl
1,5 tsk salt

Lite längre tid i ugnen: 20-22 minuter

Det går också bra att låta degen stå längre än bara över natten.