Innehåll

söndag 15 september 2019

Belgiska våfflor


Grundrecept ca 8 dubbla

2 st ägg
125 g smör
2 1/2 dl mjölk
2 dl vatten
12 g färsk jäst
1/2 tsk salt
3/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6 3/4 dl vetemjöl


Separera gulorna från vitorna.
Smält smöret, tillsätt mjölk och vatten och värm till vätskan är ljummen, cirka 37 grader.
Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en slät smet.
Vispa äggvitorna till hårt skum i en ren och torr bunke, vänd försiktigt ner den i smeten och låt den vila i ca 20 minuter.
Värm det belgiska våffeljärnet, pensla det med smält smör och grädda våfflorna i ca 3 minuter.
Pudra med florsocker och servera med bär, chokladsås, glass och vispad grädde.


Josés våfflor

6 ägg
några droppar citronarom
några droppar romarom
15-20 g bakpulver
15-20 g vaniljsocker
200 g socker
200 g smör
500 g mjöl
125 ml kolsyrat mineralvatten

Blanda bakpulver, socker och vaniljsocker. Smält smöret och blanda ner det i de torra ingredienserna. Tillsätt mineralvatten, citronarom och romarom och blanda ordentligt. Vispa äggen till skum i en annan skål och blanda sedan ner dem i smeten. Låt smeten vila i en eller flera timmar. Smetens konsistens behöver inte ge anledning att tillsätta mer vatten.

Nyttiga våfflor

250 g dinkelvetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl mjölk
lite mineralvatten
havssalt
125 g smält smör
3 ägg
50 g riven ost
3 msk solroskärnor
2 knippen gräslök

Blanda mjölet med bakpulvret. Rör ner mjölk, smält smör, salt och äggen. Låt smeten svälla under ca 20 min. Tillsätt solroskärnorna och gräslöken. Eventuellt behöver våffeljärnet smörjas. Om smeten skulle vara för tjock kan den spädas med mineralvatten.