Ingredienser till 4 personer
Dillsås1 st citron
3 dl grädde
2 dl vatten
3 msk smör
3 msk vetemjöl
1 msk fiskfond
0.8 tsk salt
2 krm malen svartpeppar
0,8 st krukor färsk dill
Fisk
600 g torskfilé eller torskrygg
4 krm salt
4 krm malen svartpeppar
Topping
240 g handskalade räkor
0,2 st krukor färsk dill
240 g handskalade räkor
0,2 st krukor färsk dill
Gör så här
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Fisk: Salta och peppra torskbitarna.
3. Dillsås: Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa ut i smöret ordentligt. Tillsätt grädde, vatten och fiskfond och låt såsen sjuda under omrörning i 5 min. Tillsätt finhackad dill, salt och peppar. Smaka av med citronsaft och ställ åt sidan.
4. Lägg fiskbitarna i en ugnsfast form och toppa med hälften av räkorna. Häll över dillsåsen och grädda mitt i ugnen i ca 25 min.
5. Toppa fiskgratängen med resten av räkorna och dekorera med dillvippor.
Servera med sallad och ris eller potatiskroketter, eller potatismos.
(Den klassiska fiskgratängen innehåller ofta duchessepotatis)