Innehåll

fredag 29 december 2023

Klassisk fiskgratäng

 

Ingredienser till 4 personer

Dillsås
1 st citron
3 dl grädde
2 dl vatten
3 msk smör
3 msk vetemjöl
1 msk fiskfond
0.8 tsk salt 
2 krm malen svartpeppar
0,8 st krukor färsk dill

Fisk
600 g torskfilé eller torskrygg
4 krm salt
4 krm malen svartpeppar

Topping
240 g handskalade räkor
0,2 st krukor färsk dill

Gör så här

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Fisk: Salta och peppra torskbitarna.

3. Dillsås: Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa ut i smöret ordentligt. Tillsätt grädde, vatten och fiskfond och låt såsen sjuda under omrörning i 5 min. Tillsätt finhackad dill, salt och peppar. Smaka av med citronsaft och ställ åt sidan.

4. Lägg fiskbitarna i en ugnsfast form och toppa med hälften av räkorna. Häll över dillsåsen och grädda mitt i ugnen i ca 25 min.

5. Toppa fiskgratängen med resten av räkorna och dekorera med dillvippor. 

Servera med sallad och ris eller potatiskroketter, eller potatismos.
(Den klassiska fiskgratängen innehåller ofta duchessepotatis)