Innehåll

lördag 3 december 2016

Maränger


Ingredienser (20-25 små maränger, men oftast gör vi färre och större)

 
3-4 äggvitor

2 dl socker
 (men vi brukar inte ha så mycket socker)
1/2 tsk citron eller 2 krm ättiksprit 12 %

Gör så här

1. Se till att bunken är ren och torr och att vitorna är fria från gula. 

2. Sätt ugnen på 125 grader. 
3. Blanda äggvitor, en tredjedel av sockret och citron i en bunke.
 Vispa blandningen på full hastighet tills "bunkar går att vända upp och ned". 
4. Blanda ner resten av sockret, fortsätt vispa till en fast och smidig maräng. En variant kan vara att göra det över vattenbad, för att sockret ska smälta. Sänk då visphastigheten.

5. Klicka upp marängen med en sked till önskad form på bakplåtspapper. Klicka inte ut marängerna för tätt för de sväller en aning.

6. Grädda mitt i ugnen cirka 45-60 minuter beroende på storlek och om man vill ha torra eller sega maränger. Vill man ha riktigt torra maränger kan man efter gräddningstiden sänka värmen till cirka 50-60 grader och låta marängerna stå kvar i ugnen någon timme. Eller bara stänga av ugnen när marängerna börjat få färg och låta dem stå kvar en stund.

Förvara marängerna torrt, eller i frysen.