Innehåll

söndag 29 december 2019

Tunnbröd i stekpanna

RECEPT CA 16 ST TUNNBRÖD

Ingredienser:

0,75 pkt jäst

7 dl vatten

75 gr smör

1 msk salt

1.25 dl ljus sirap

5 dl rågsikt

Resten vetemjöl (ja tills du får en smidig deg som är lagom i konstisens. Den ska släppa degbunkens kanter.)

Gör så här:

Smula i jästen i en degbunke eller köksmaskin. Smält smöret och häll i vattnet, kolla så det blir 37 grader.

Lös upp jästen med lite av degspadet, häll sedan i testen av det. Häll i salt och sirap. Rör om.

Ha sedan i rågsikt och vetemjöl. Degen ska vara smidig. Det ska inte fastna deg på fingrarna när man petar på den men den får heller inte bli för stel och hård. Man får vara lite passupp.

Låt degen jäsa minst 45 min. Gärna lite längre, 60 minuter är optimalt.

Dela sedan degen i 16 bitar. Kavla ut till runda plattor son är ganska så tunna. Nagga plattorna noga.


Grädda sedan på en häll över en eld eller grill, går utmärkt att steka i en torr gjutjärnsstekpanna. Grädda på medelvärme, lite hetare, i ca 1 minut på varje sida. Detta är lite individuellt då det är så olika varmt. Men bröden ska få lite färg. Jag gräddade på båda sidor, det måste man inte men då får man grädda lite längre på en sida.


Dessa bröd är klart godast att äta nygräddade men funkar absolut att äta sen också. Ett tips är att köra dem i micron en stund innan de ska äta då. Perfekta att frysa och plocka fram och tina när de ska ätas.