Innehåll

söndag 19 september 2010

Blåbärsglass med kardemumma och whisky


  • KARDEMUMMASMULOR
  • 25 g smör
  • 5 digestivekex
  • 3/4-1 tsk hel kardemumma

  • BLÅBÄRSGLASS
  • 2 dl blåbär + bär till garnering
  • 5 äggulor
  • 5 äggvitor
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 msk whisky
  • 3 dl vispgrädde
  • BLÅBÄRSSÅS
  • 2 dl blåbär
  • 2 msk florsocker

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175° C. Smält smöret. Smula/krossa digestivekexen fint. Stöt kardemumman i en mortel. Blanda smör, kexsmulor och kardemumma. Strö ut på en plåt med bakplåtspapper.
2. Rosta i ugnen ca 7 minuter. Ta ut och låt stå framme och torka.
3. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt whisky och blåbär. Vispa äggvitorna.
4. Vispa grädden fast och vänd ner den i ägg- och blåbärsblandningen. Häll upp i en form. Ställ i frysen minst 6 timmar.
5. Ta fram och ställ i kylen ca 30 minuter före servering.
6. Servera glassen med det rostade strösslet och gärna blåbärssås. Garnera med blåbär och gärna en myntakvist.
Blåbärssås: Mosa blåbär med florsocker och passera genom en finmaskig sil.