Innehåll

torsdag 17 juni 2010

Saffransbullar - lussekatter

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 Kesella
2 påsar saffran, 1 g
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
ca 17 dl mjöl
Garnering: Russin
Pensling: 1 ägg

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 kusar. Lägg dem på smorda plåtar, garnera med russin. Låt jäsa övertäckt i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.